maandag 22 oktober 2012

Mens en samenleving: Ideeën van Paul Verhaeghe deel 4


link: http://westrikeback.vooruit.be/wp-content/uploads/2012/01/LezingPaulVerhaeghe-Neoliberalisme1.pdf

"Vervolgens het individuele vlak. De vorige oplossingen zijn makkelijk omdat ze aansluiten bij een intieme overtuiging: het is de schuld van De Ander, ik ben alleen maar slachtoffer. Begrijp: die ander (de allochtoon, de profiterende werkloze, de graaiende bankier, de meedogenloze manager) moet veranderen en dan wordt alles terug beter. Helaas hebben we geen overtuigend vijandsbeeld meer (mocht er een politieke partij zijn die daarop inzet, dan boekt die gegarandeerd succes). Bij gebrek
daaraan slaan we wild om ons heen, om daarna terug depressief in een hoekje weg te kruipen. Daarmee zijn we meteen het perfecte spiegelbeeld van de beurs: ofwel ADHD-opspringend, ofwel depressief in elkaar zakkend. De bipolaire stoornis – aka manisch-depressieve psychose – is bij uitstek de aandoening van het neoliberalisme."


 Mening: 
Het is inderdaad waar dat we liever de schuld bij de ander leggen dan bij onszelf. Het is dan ook gemakkelijker. Maar het is ook belangrijk om eens zelf te kijken wat jij nu zelf verkeerd hebt gedaan. Wat jij nu zo kunnen doen om zelf het probleem op te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten