maandag 22 oktober 2012

Mens en samenleving :Interview met M. : 'Kerk vroeger en nu'

In de lessen Religie, Zingeving en Levensbeschouwing (RZL) maakten we kennis met het begrip secularisatie. Om dit begrip beter te begrijpen, nam ik een kort interview af.

Vroeger:
Wat voor invloed had de kerk vroeger?
We moesten stemmen voor de katholieke partij en niet voor de socialisten. De katholieke partij noemde dan de cvp. Mijn vader heeft nog in de cvp gezeteld.

Kan u ons meer vertellen over wat de kerk dan precies deed?
De paters kwamen vaak preken in de kerk. Die preek ging dan over alles wat goed en slecht was. Het had als doel dat we zeker naar de kerk zouden komen.

Hoeveel keer moesten jullie, als gezin naar de kerk?
We moesten elke zondag en elke feestdag naar de kerk gaan. Dit deden we dan nog te voet. 

Wanneer en van wie kregen jullie vroeger godsdienst ?
We kregen elke dag godsdienst. We moesten dan eerst en vooral lezen en ook bidden. In het begin kregen we les van de zusters, maar dit is dan na een tijd overgenomen door een leerkracht.

Hoe zat de catechese in elkaar?
Wij moesten 2 keer in de week naar de catechese. De vrijdag en de zondag. We moesten naar "het lof" gaan. Hier zong de pastoor en het koor en wij moesten dan luisteren en stil zijn.

Wat gebeurde er met mensen die niet gelovig waren?
Deze gingen natuurlijk niet naar de kerk. Ook werd er dan verteld dat als je niet naar de kerk gaat dat je dan naar de hel gaat in plaats van naar de hemel.

Nu:
De kerk is de macht over het volk verloren. We mogen nu zelf kiezen voor welke politieke partij we kiezen. We zijn niet verplicht om naar de kerk te gaan en we kunnen de dag van vandaag ook zelf onze godsdienst kiezen. We krijgen ook geen bezoek meer van paters die komen preken over goed en kwaad.
Er is hier zeker en vast sprake van Secularisatie.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten