maandag 22 oktober 2012

Mens en samenleving: Ideeën van Paul Verhaeghe deel 1



link:http://westrikeback.vooruit.be/wp-content/uploads/2012/01/LezingPaulVerhaeghe-Neoliberalisme1.pdf

"De onvermijdelijke keerzijde hiervan is een groeiende groep die zich mislukt voelt, meestal reeds vanaf de leeftijd van tien jaar. Loser! Is het voornaamste scheldwoord vandaag op de speelkoer van de lagere school. Sommige van die losers komen in opstand, maar het merendeel wordt sociaal angstig, autistiform, depressief, en nagenoeg altijd hyperconsumerend. Er gaan nu al stemmen op voor wat men vroegdetectie heet – het woord alleen al, met als belangrijkste argument dat ingrijpen bij kleuters economisch meer rendabel is. En vorige week (21 jan 2012) konden we in de krant lezen dat zelfdoding Vlaanderen 600 miljoen euro per jaar kost, en dat dit een ernstige bedreiging voor de economie wordt. Hoe ziek moet een maatschappij zijn om zelfdoding uit te drukken als economische kost? Welke graad van blindheid is er nodig om niet te beseffen dat de zaken omgekeerd liggen: dat men de onleefbaarheid van een louter economisch gestuurde maatschappij kan afmeten aan het aantal drop outs, met zelfdoding als meest definitieve vorm daarvan?"

Mening:
Ik ben het volledig eens met Paul Verhaeghe. De kinderen van nu zijn veel mondiger geworden, kennen meer scheldwoorden.  Het is ook zo dat de ene sneller in opstand zal komen dan de andere. Dat is altijd zo geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Paul Verhaeghe verteld ook over de zelfdodingen die fors gestegen zijn. Ik vind het erg dat de maatschappij dan alleen maar denkt aan het geld dan aan de pijn van de families, vrienden en kennissen. 

Dit artikel past zeer goed bij deze tekst:
link: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120115_004 

Zelfmoordlijn staat roodgloeiend


De Zelfmoordlijn krijgt meer en meer telefoontjes van mensen die serieus denken aan zelfdoding. Net als twee jaar geleden bellen meer mensen naar de lijn omwille van de economische crisis. Dat schrijft de krant De Zondag.
"De dreigende werkloosheid en de financiële crisis zorgen voor meer en meer onzekerheid", vertelt Ekke Muijzers van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de beheerder van de Zelfmoordlijn.
"Die trend zal zich dit jaar zeker en vast ook nog doorzetten. Onze telefoon staat roodgloeiend. Het verband tussen de crisis en zelfdoding is wel degelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt dat in tijden van crisis er 0,8 pct meer zelfdodingen zijn per extra procent werklozen."
Voorbeelden uit het buitenland doen niet veel fraais vermoeden. Ierland telt 13 pct meer dodelijke slachtoffers. De Griekse crisis zorgde vorig jaar zelfs voor een stijging van 40 pct.
"Dergelijke scenario’s moeten we zeker voorkomen. Al mogen we ook niet uit het oog verliezen dat zelfdoding een samenloop van omstandigheden is", zegt Muijzers die er aan toevoegt dat de Zelfmoordlijn een dertigtal oproepen per dag krijgt.
Wie kampt met vragen rond zelfdoding, kan terecht op  02 649 95 55  of op www.zelfmoordlijn.be. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten